Zoekmachine adverteren: wat is het en hoe zet je het in?

zoekmachine

Online marketing vandaag de dag is een complex en veelzijdig vakgebied. Wat het allemaal nog lastiger maakt is dat er binnen dit vakgebied veel gebruik wordt gemaakt van afkorting. SEO staat voor Search Engine Optimization en heeft als voornaamste doel om hoger te ranken in de organische resultaten van Google. 

SEA betekent Search Engine Advertising, oftewel zoekmachine adverteren. Met SEA betaal je voor een hogere plek in de betaalde resultaten van Google. Maar hoe werkt zoekmachine adverteren precies en hoe maak je het succesvol? In dit blog lees je er meer over. 

Wat is zoekmachine adverteren?

SEA is het plaatsen van advertenties binnen de zoekresultaten van de bekende search engines. Dus niet alleen via Google maar ook op Bing of Yahoo pas je SEA toe. Als adverteerder zorg je ervoor dat jouw advertentie goed zichtbaar is voor de doelgroep die je wil bereiken. 

Zoekmachine adverteren houdt dus in dat je advertenties plaatst op zoekmachines tegen betaling. Je koppelt zoekwoorden aan jouw advertenties. Als mensen op die woorden zoeken, worden de advertenties getriggerd om naar voren te komen. De online doelgroep zal nieuwsgierig zijn bij het zien van jouw advertentie en hierop klikken. Vervolgens komen ze terecht op je website. Daar aangekomen vinden ze producten die matchen met hun zoekopdracht. Het klinkt vrij simpel maar hou wel onderstaande regels in acht als je van SEA gebruik maakt. 

Hoe gebruik je het?

De allereerste regel om SEA in te zetten is gebruik maken van de platforms waarop dat mogelijk is. Google en Bing zijn de twee bekendste zoekmachines. Op beide zoekmachines gaat het adverteren in de volgende stappen: 

  • Doe een zoekwoordenonderzoek om de juiste woorden te vinden waarop jij gevonden wil worden
  • Stel een maximaal bedrag vast voor de klik per zoekwoord, per advertentie of per campagne 
  • Cluster de zoekwoorden en en maak groepen van deze clusters. Stel je hebt een kledingzaak: cluster je advertenties dan in truien, broeken, jassen, etc. 
  • Maak waardevolle en relevante advertenties van deze zoekwoorden
  • Zet de advertenties online!

Let wel erop dat Google en Bing een veiling hanteren bij elke zoekopdracht. Op deze veiling bepalen ze of jouw advertenties worden getoond. Er wordt niet alleen rekening gehouden met de prijs. Er zijn meerdere factoren die ervoor zorgen dat jouw advertentie naar voren komt. Dit zijn:

  1. relevantie van de advertentie
  2. verwachte percentage dat doorklikt na het zien van de advertentie
  3. Ervaring op de pagina waar de advertentie naartoe leidt 
  4. Bod per klik

Hoe helpt het jou om je doel te bereiken? 

Het doel is om zoveel mogelijk mensen naar je website toe te leiden. Treft de klant datgene aan op de bestemmingspagina wat zij verwachtten na het zien van de advertentie? Dan is de kans tot aankopen ook groter en dat leidt natuurlijk tot meer omzet. SEA voegt dus zeker waarde toe aan jouw business. 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.