Zoekmachine marketing: wat is het en hoe zet je het in voor jouw bedrijf?

zoekmachine adverteren

Dit artikel vertelt je meer over SEM, oftewel zoekmachine marketing. Het gaat hier dus om de totaliteit van inspanningen om websites beter te laten ranken in de zoekmachines. Het voordeel hiervan is dat je als bedrijf beter zichtbaar wordt en uiteindelijk ook meer klanten krijgt die bij je kopen. SEM kan worden verdeeld in SEO en SEA. Het zijn twee verschillende disciplines die op het eerste gezicht van elkaar verschillen toch een mooie aanvulling zijn op elkaar. Hieronder lees je er meer over. 

SEO: hoger in de organische resultaten 

SEO staat voor Search Engine Optimization. Deze marketing discipline houdt in dat je hoger wil komen in de organische ranking van Google. Het voordeel hiervan is meer zichtbaarheid, meer kliks naar je site en uiteindelijk meer aankopen. Hoe waardevoller en relevanter de content is op je site, hoe hoger je site zal scoren. Componenten om de site gebruiksvriendelijk te maken zijn de juiste content, een goede menustructuur en linkprofiel. 

 

SEO beperkt zich niet alleen tot je website. Ook daarbuiten kun je jouw doelgroep een prettige ervaring bieden. Hoe staat je meta-beschrijving, maak je gebruik van social media en doe je aan linkbuilding voor een nog betere score. Een SEO specialist houdt hier rekening mee. De inspanningen worden bijgehouden in tools als Analytics, Search Console, Moz en Ahrefs. 

SEA: adverteren in de zoekmachines 

Een ander aspect van Search Engine Marketing is SEA. De afkorting staat voor Search Engine Advertising. Het doel is om de beste advertentie te maken voor de advertentieruimte op Google. SEA is vrij complex en veelzijdig. Het gaat namelijk niet alleen om het hoogste bod uitbrengen. Daarnaast houdt een SEA specialist met nog veel meer zaken rekening, zoals ervaring met de bestemmingspagina en relevantie van de advertentie en verwachte klikfrequentie. Als dat goed staat verbeter je de kwaliteitsscore van de advertentie. Hoe beter deze is, hoe eerder je bovenaan komt in de advertentie resultaten. 

Hoe ga je hiermee aan de slag? 

Google biedt gratis online cursussen om hier zelf mee aan de slag te gaan. Daarnaast zijn er nog talloze online cursussen te vinden. Als je het leuk vindt kun je zelf aan de slag met de SEO en SEA voor je website te verbeteren. Wie weet vind je wel een nieuwe passie. Vind je het echter te complex of neemt het teveel van je tijd in beslag? Schakel dan een specialist in. Door de ervaring, kennis en kunde weet hij of zij gelijk wat te doen. Het kost wel wat meer maar je tijd wordt wel kostenefficiënt ingedeeld. 

Leave a Reply

Your email address will not be published.